A bártender/bármixer a vendég számára megfelelő italt szolgálja fel olyan formában hogy az esztétikailag és ízvilága miatt is élményt nyújtson a vendégnek. A bármixer törekszik az íz és esztétika közötti harmóniára, törekszik az anyag felhasználás gazdaságosabbá tételére. Nyitás előtt rendezi a pultot, után rendeli a már fogyóban lévő anyagokat, italokat, ebből kifolyólag ő ellenőrzi a készletet. Műszak végén az ő feladata továbbá az úgynevezett standolás (letisztítja a pultot valamint a bármixeri gépeket, eszközöket).
A bármixernek jó látással kell rendelkeznie, nem lehet továbbá színtévesztő, színvak sem.
Feladatok felsorolva:
- Az italrendelések felvétele a kiszolgáló személyzettől vagy közvetlenül a vendégektől;
- Alkoholos és alkoholmentes italok készítése és felszolgálása a pultnál;
- A használt poharak elmosogatása, a pult kiszolgáló területeinek, a tea- és kávékészítő területek és berendezések, pl. a kávéfőzőgép tisztán tartása és karbantartása;
- A fogyasztás ellenértékének átvétele, pénztárgép kezelése;
- Hordók csapolása és az italvezeték felerősítése;
- Segédkezés a pult feltöltésében és az üvegek, poharak elrendezésében;
- A vendégek személyi adatainak ellenőrzése az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében;
- Lépések megtétele a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák elkerülésére (pl. a további kiszolgálás megtagadása);
- Koktélok és egyéb italok keverése;
- A pultnál borkorcsolya vagy egyéb élelmiszerek felszolgálása a vendégeknek.