A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása, valamint a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése. Az ételeknek, a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a fogyasztók és a vendégek számára.
A pozíciót tekintve szinte ugyanaz mint itthon. Lehet svédasztalos, menüs és étlapról való rendelés. Kiugró különbség csak a gasztronómiában van.
Meglévő készletek, készételek felmérése, nyersanyagok megrendelése A megrendelendő áruk listájának összeállítása, az igénylések kiadása A nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolása, főzése, sütése) Ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása Segédszemélyzet munkájának irányítása, összehangolása Rendszeresen ellenőrzi a feldolgozásra kerülő nyersanyagok mennyiségét és minőségét, a technológiai folyamatokat Elvégzi az elkészült ételek minőségi és mennyiségi ellenőrzését Az új ételek bevezetéséhez próbafőzéseket kezdeményez. Figyelemmel kíséri az üzem felszereltségének állapotát, jelzi a felettesének a karbantartás, javítás szükségességét. Gondoskodik a hulladéknak az élelmezési üzem területéről való mielőbbi eltávolításáról. Miért felelős? Felelős az étel időben történő elkészítéséért, minőségéért, a tálalás és a szállítás idejének betartásáért. Felelős az ételminta szabályos eltevéséért és megőrzéséért. Felelős a munkahelyi rend és fegyelem követelményeinek betartásáért Felelős higiénés és munkavédelmi előírások betartásáért.
Munkaidő kötődik az előkészületekhez délelőtt, az ebédhez, esetleg süteményes délutánhoz, valamint a vacsorához. Felelőssége a rendelések időszerű leadása, heti beosztás szervezése, különleges alkalmakra való felkészülés. Konkrétan non-stoppos munkakör ez, de ez a fizetésben tükröződik, ami nem ritka, hogy nettó 1700 – 2500 EUR! Természetesen jár hozzá az egyéb juttatás is.
Mivel hiányszakma, és ha kölcsönösen szimpatikus volt a szezon mindkét fél részéről, előszeretettel hívják vissza a következő szezonra. Étlap, menü, napi ajánlat összeállítása.